Hyundai IONIQ 6 грабна наградите Световен автомобил на годината, Световен електрически автомобил и Световен автомобилен дизайн

05.04.2023
Сподели:
  • IONIQ 6 бе отличен от World Car Awards на Международното автомобилно изложение в Ню Йорк
  • Електрическият стриймлайнър е вторият пореден модел Hyundai IONIQ, който грабва победата в три категории на World Car Awards след тройната победа на IONIQ 5 през 2022 г.
  • IONIQ 6 може да зареди от 10 до 80 процента само за 18 минути, предлага пробег според WLTP от 614 км* и разполага с технология Vehicle-to-Load
  • Като доставчик на интелигентни решения за мобилност, Hyundai Motor планира да представи 17 модела електрически превозни средства с батерии до 2030 г.
5 април 2023 г. - Отлично приетият електрически стриймлайнър IONIQ 6 на Hyundai Motor Company спечели престижните награди Световен автомобил на годината, Световен електрически автомобил и Световен автомобилен дизайн на годината, присъдени му от международно жури за уникалния му аеродинамичен дизайн и изключителния изцяло електрически пробег. World Car Awards разкриха резултатите на церемония, проведена днес на Международното автомобилно изложение в Ню Йорк (NYIAS).
Жури от 100 автомобилни журналисти от 32 страни избра IONIQ 6 сред трима финалисти, всички лансирани на пазара през 2022 г. Това е второто поредно тройно отличие на Hyundai в наградите World Car Awards. Миналата година журито определи IONIQ 5 за победител в същите категории.
„Развълнувани сме да получим тези престижни награди в две поредни години, което е признание за огромния талант и непрестанните усилия на всички, които работят в Hyundai Motor Company, за да предложат на пазара електрически автомобили като IONIQ 6“, каза Джехун Чанг, Президент и Главен изпълнителен директор на Hyundai Motor Company. „Тази чест затвърждава нашия ангажимент да бъдем световен лидер в електрификацията на превозни средства и ще послужи за насърчаване на нашите усилия като доставчик на интелигентни решения за мобилност.“
IONIQ 6 е вторият модел в специализираната изцяло електрическа гама на Hyundai, IONIQ. Той се възползва напълно от специално създадена архитектура на глобалната електрическа платформа (E-GMP), за да предложи възможност за 800V ултрабързо зареждане от 10 до 80 процента заряд само за 18 минути и просторен интериор.
С изключително нисък коефициент на съпротивление от само 0,21, IONIQ 6 е един от най-аеродинамичните и енергийно ефективни електрически автомобили на пазара. Номиналният пробег с едно зареждане според WLTP на елктрическия стриймлайнър е 614 км*. Стандартният 2WD модел с 18-инчови гуми постига разход на енергия според WLTP от 13,9 kWh/100 км.
Многобройните функции на IONIQ 6 включват технологията Vehicle-to-Load (V2L), системи за подпомагане на водача и усъвършенствана свързаност с актуализации на софтуера по въздуха (OTA), които предлагат най-доброто изживяване в автомобила. Просторният и ергономичен интериор се възползва напълно от удълженото 2950 мм междуосие, за да осигури набор от функции, като двуцветно амбиентно осветление, Speed Sync Lighting (вътрешно осветление, чиято яркост се променя според скоростта), индивидуални настройки на динамиката на автомобила и електрически активен звуков дизайн (e-ASD), за да подобри изживяването от електрическата мобилност.
Тази година журито на World Car Awards, също така, определи Санг Юп Лий за Световна автомобилна личност на 2023 г. за съществения му принос към най-зашеметяващите и иновативни концептуални и производствени автомобили, представени през 2022 г., включително Hyundai IONIQ 6, изцяло новия KONA и лабораторията на колела N Vision 74.
В допълнение, IONIQ 6 спечели различни престижни награди през последните няколко месеца, като беше обявен за „Седан на годината“ за 2023 на GQ Car Awards и „Нов автомобил на годината“, организиран от Le Guide de l’auto. Освен това, той постигна петзвездна оценка за безопасност и бе обявен за „Най-добър в класа“ в категорията „Голям семеен автомобил“ от Euro NCAP.
Победата на марката IONIQ тази година ще помогне да се активизират усилията на Hyundai Motor да ускори стратегията си за електрификация и да стане водещ световен производител на електрически автомобили. Hyundai Motor планира да представи 17 нови изцяло електрически модела до 2030 г., включително модели на луксозната марка Genesis, и има за цел да увеличи годишните си глобални продажби на електрически автомобили до 1,87 милиона броя до 2030 г.
__________________________________________
*Изчислен за модел с батерия с мощност 77.4 кВтч, 2WD, 18” гуми.

© 2024 Hyundai. Всички права запазени.