TopGear.com обяви Hyundai IONIQ 5 N за Автомобил на годината

29.11.2023
Сподели:
  • Мощният електрически хечбек получава наградата за Автомобил на годината на TopGear.com
  • IONIQ 5 N е първият електрически модел на спортното подразделение на Hyundai
  • “Нова страница в автомобилостроенето” – така журито на TopGear определи IONIQ 5 N
  • IONIQ 5 N се очаква в България през първата половина на 2024 година
Hyundai IONIQ 5 N направи вълнуващ старт в света на електрическите автомобили, получавайки наградата Автомобил на годината във вдъхновяваща церемония на TopGear.com за 2023 г.
IONIQ 5 N беше представен по-рано тази година на фестивала Goodwood Festival of Speed през юли, където получи всеобщо признание. Автомобилът беше определен като вълнуващ избор за N-тусиасти на спортното шофиране, които желаят да електрифицират своята страст както на пътя, така и на пистата, и като иновативен технологичен проект за бъдещето на електромобилите в дивизията Hyundai N.

Динамичният модел съчетава електрифицираната глобална модулна платформа (E-GMP) на стандартния IONIQ 5 – Световната кола на годината за 2022 г. – с технологиите и експертизата на N, заимствани от опита в моторните спортове, за да изведе удоволствието от шофирането на ново ниво. И именно този непоколебим фокус върху доставянето на максимално удоволствие и вълнение зад волана убеди експертния екип от жури на TopGear да определи автомобила като най-добрия за последните 12 месеца.

Журналистът от TopGear и член на журито на Автомобил на годината, Пол Хорел, каза: „Инженерите от Hyundai поеха предизвикателството да направят IONIQ 5 N със същото усещане като лека бензинова кола и завършиха с преобразен модел, илюстриращ какво може да постигне електрификацията. Те се възползваха от възможностите и иновациите, които предлагат електрическите автомобили, за да дадат огромен допълнителен набор от регулируеми параметри. В резултат на това, на пътя и на пистата, той прави това, което никога не бихте очаквали от голям EV - динамика до зашеметяваща степен. Забравете всички квалификации за EV – това е огромно забавление. Точка! IONIQ 5 N обръща нова страница за електрическите автомобили.“

Успехът на IONIQ 5 N е втори в рамките на три години, в който автомобил Hyundai N получава отличието Top Gear Car of the Year, след i20 N през 2021 г.

Сред набора от ключови технически постижения на IONIQ 5 N, които спечелиха съдиите, е задвижващата система, която осигурява по-голяма мощност и подобрена динамика при охлаждане и спиране на батерията. Електромоторите на IONIQ 5 N се въртят до 21 000 RPM, осигурявайки до 609 к.с. при нормални условия ,и 650 к.с, когато е включена функцията N Grin Boost (NGB). Само 3.4 секунди са необходими на IONIQ 5 N да ускори от 0 до 100 км/ч, а максималната скорост, която се постига на писта е 260 км/ч.

Запомнящото се шофиране е гарантирано от множество настройки, включително подсилена кормилна колона за подобрена обратна връзка, електронно контролирано окачване, което адаптира твърдостта на окачването според режима на шофиране и набор от усъвършенствани електронни технологии за управление в платформата E-GMP. Акцентите включват N педал, интелигентна софтуерна функция, която осигурява незабавно завиване и подобрена чувствителност на газта за вълнуващо завиване и напълно променливо предно и задно N разпределение на въртящия момент.

IONIQ 5 N също поставя нов стандарт по отношение на емоционалната ангажираност за мощен EV, благодарение на N e-shift, който симулира осемстепенната трансмисия с двоен съединител на автомобили N с двигател с вътрешно горене, и N Active Sound+, който осигурява завладяващ звук, който подчертава силата на EV.
Наградата на TopGear.com е най-новото признание за впечатляващата продуктова гама на Hyundai, която спечели поредица признания през изминалата година. През април Hyundai IONIQ 6 беше коронован за Световен автомобил на годината, Световен електрически автомобил и Световен автомобилен дизайн на годината, съответствайки на представянето на Hyundai IONIQ 5 през 2022 г.

IONIQ 6 също беше обявен за Седан на годината от GQ и Най-добър фирмен автомобил от Autocar, докато Auto Express отличи TUCSON за Най-добър среден SUV и Новия i10 за Най-добър градски автомобил. SANTA FE получи наградата на WhatCar?, за седемместен автомобил на годината, докато изцяло новата KONA и i20 N триумфираха в наградите на Carbuyer, като взеха съответно най-добър малък семеен автомобил и най-добър хот хеч.

Ашли Андрю, президент на Hyundai & Genesis UK, каза: „IONIQ 5 N „променя играта“, която наистина демонстрира технологичното лидерство на Hyundai и е истинско удоволствие, че неговото съвършенство беше признато от експертите в TopGear. Чрез комбиниране на великолепна динамика с прецизно управление и истинска емоционална ангажираност, IONIQ 5 N отвежда електрическите автомобили на вълнуваща нова територия.”

В България моделът се предлага от официалния дилър на Hyundai - Индустриал Комерс Ко ЕАД и се очаква през първата половина на 2024 година.

За ИНДУСТРИАЛ КОМЕРС:
Hyundai Motor Company е създадена през 1967 г. и присъства в над 200 страни, в цял свят. Подразделението на южнокорейския производител в Европа отговоря за продажбата и сервизирането на автомобили с марката Hyundai в 47 европейски държави чрез 2279 търговски обекта. Повече от 70 процента от превозните средства, продавани от Hyundai в Европа, са модели, проектирани, тествани и произведени в двете Европейски фабрики на марката. Hyundai Motor Company е един от най-бързо развиващите се автомобилни производители в света.
През последните години компанията инвестира значително в иновации и технологии, за да подобри своите продукти и услуги. Hyundai е лидер в разработването на електрически и хибридни автомобили и се стреми да стане един от най-големите производители на електрически автомобили в света. Компанията предлага широка гама от автомобили, подходящи за всеки вкус и потребности - SUV-та, седан, хечбек и EV в различни пазарни сегменти.
В България автомобилният производител е представен от Индустриал Комерс Ко ЕАД. Дилърската мрежа разполага с шоуруми и сервизи в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Габрово.

© 2024 Hyundai. Всички права запазени.