Сбогом на истински новатор: Hyundai обявява край на производството на първата серия IONIQ

06.06.2022
• Производството на оригиналния Hyundai IONIQ ще приключи през юли 2022 г. в завода на компанията в Улсан
• IONIQ формира основата за истинска история на успеха, поставяйки стандарти в автомобилната индустрия
• IONIQ оставя след себе си наследство от наградена и първокласна безопасност, стойност и дизайн

Това е краят на една ера. През юли 2022 г. производството на оригиналния Hyundai IONIQ ще приключи в завода на компанията в Улсан в Южна Корея. Последният IONIQ, който слезе от производствената линия, ще отбележи края на важна глава в най-новата история на Hyundai. Когато моделът беше пуснат на пазара през 2016 г., той стана първият автомобил в света с три електрифицирани задвижващи агрегата: Hybrid, Plug-in Hybrid и Electric.

Прекратяването на IONIQ в световен мащаб представлява дълго планирано решение от Hyundai да отговори на променящите се потребителски изисквания в автомобилния сектор. IONIQ обаче ще остане истински новатор, който разтърси индустрията и постави пътя към историята на успеха, в която се превърна днес гамата IONIQ EV.

IONIQ е водеща марка за развитието на Hyundai в сегмента на електрическите автомобили. След като продаде 135 692 модела на европейския пазар между края на 2016 г. и декември 2021 г., моделът напълно отговори на бизнес очакванията на компанията. Продажбите на първата серия IONIQ ще продължат най-малко до май 2022 г., в зависимост от наличността на дилъра.

Иновативното и пионерско наследство на IONIQ
Вдъхновен от концепцията i-oniq, IONIQ създаде иновативно и пионерско наследство. i-oniq дебютира на автомобилното изложение в Женева през 2012 г. и послужи като прародител на IONIQ. Неговият флуиден и скулптурен дизайн по-късно е отразен от серийния модел IONIQ.

При стартирането си през 2016 г., IONIQ беше възхваляван за своя дизайн, който функционираше не само, за да го отличава на пътя, но и да осигури аеродинамични характеристики, основавайки се на ранните разработки на Hyundai в областта на електромобилността. Гладките линии и плавната форма дадоха на IONIQ водещата тогава стойност на въздушно съпротивление (Cd) в класа от 0,24, намалявайки съпротивлението и подобрявайки горивната ефективност.

IONIQ беше не само пионер в адаптирането на езика на дизайна на флуидни скулптури на Hyundai, но и във връзка с техническите му аспекти. IONIQ беше първият в света автомобил, проектиран от самото начало за три електрифицирани задвижващи агрегата, с налични hybrid, plug-in hybrid и electric. Изключителната ефективност на IONIQ проправи пътя за напредъка на Hyundai в електрифицираните модели и положи основите на марката IONIQ EV и други електрифицирани модели в цялата гама на Hyundai.

Освен че е признат за напредъка си в ефективността и дизайна, IONIQ беше похвален и за изживяването си при шофиране. Изчерпателният пакет за безопасност на модела осигури най-добрата защита в класа и на трите задвижващи агрегата и го поддържаше 5-звезден Euro NCAP рейтинг през целия жизнен цикъл на модела.

Насочване към автономно шофиране
След успешно участие в тест драйв по улиците на Лас Вегас, Hyundai представи своя модел Autonomous IONIQ като експонат на Международното автомобилно изложение в Женева през 2017 г.

Autonomous IONIQ беше оборудван с технология LiDAR зад предната си броня, за да запази елегантния дизайн на автомобила. Усъвършенстваните системи за самостоятелно шофиране бяха запазени възможно най-прости поради интегрирането на съществуващи функции от серийния модел, включително обърнат напред радар на системата Smart Cruise Control и камери за поддържане на лентата.

Усъвършенстваната технология на Autonomous IONIQ гарантира, че той е създаден за безопасно навигиране в най-предизвикателните ситуации, включително високи нива на пешеходен трафик, стоп светлини и знаци, ремонтни дейности и пътни блокажи.

Отличеното с награди родословие на IONIQ
IONIQ беше първият модел, който постави стандарти в сегмента с най-висока безопасност, стойност и ефективност – което не остана незабелязано от органите за награди и други институции.

След пускането на пазара през 2016 г., IONIQ беше похвален за дизайна си, спечелвайки желаните награди „Red Dot Design Awards“ и две последователни награди „Good Design Awards“. Между 2017 и 2019 г., класациите на ADAC Ecotest през 2017 и 2019 г., Green NCAP Score и „Световният автомобил на годинатаѝ при дамите присъждат почит към позицията на IONIQ като пионер в електрифицираната мобилност.

При пенсионирането си, IONIQ оставя след себе си наследство от признание, след като спечели „Автомобил на годината“ в Норвегия, Швеция и Франция, както и върховната награда в конкурса „Дамски автомобил на годината“ през 2017 и 2018 г. Отбелязаните постижения на IONIQ установи родословие на успех и иновации за електрифицирани превозни средства в Hyundai.

Съдържателни партньорства в Холандия
Критиците не бяха единствените, които забелязаха иновативните качества на IONIQ. Ключови партньори в Холандия и Обединеното кралство изиграха решаваща роля за показването на най-добрите качества на IONIQ.

В Амстердам IONIQ разби бариерите с услуга за споделяне на електрически автомобили, която по това време осигуряваше най-дългия обхват за всяка услуга от този тип. С парк от 100 IONIQ Elctric, 2200 обществени зарядни станции и услуга за зареждане от превозно средство до превозно средство (V2V) при поискване, инициативата продължи до 2018 г. и направи шофирането с нулеви емисии достъпно и помогна за намаляване на замърсяването на въздуха и CO2 емисии в холандската столица.

Продължаващото партньорство на Hyundai с музея на Ван Гог в Амстердам беше представено от два Hyundai IONIQ със специални дизайни, вдъхновени от две от картините на Винсент Ван Гог. Към модела IONIQ, увит в прочутите „Слънчогледи“ на холандския майстор, по-късно се присъедини модел „Бадемов цвят“ в световноизвестния музей през 2016 г.

Наследство, което си струва да бъде продължено
С годините на признания и значими партньорства, IONIQ е пионерска сила в областта на електрифицираната мобилност. Иновациите и напредъкът, постигнат от модела, проправиха пътя за новото поколение Hyundai Electric да надграждат историята на IONIQ за най-висока безопасност, стойност, ефективност и дизайн. Въпреки че няма да има пряк наследник на IONIQ, духът му ще живее чрез марката IONIQ EV на Hyundai.

© 2022 Hyundai. Всички права запазени.