KONA Electric на Hyundai постави рекорд на пробег с едно зареждане от 1,026 км

14.08.2020
Сподели:
  • Три напълно серийни компактни KONA Electric тествани на състезателната писта в Лаузицринг
  • Всички модели на KONA Electric успешно преминаха границата от 1,000 км
  • Тестът предоставя ценни данни за ежедневната употреба на електрическите модели

В успех за визията на Hyundai Motor за електромобилност, три модела KONA Electric поставиха рекорден пробег с едно зареждане за електромобилите на компанията. Предизвикателството беше просто: с едно зареждане на батерията всеки автомобил трябва да може да измине повече от 1,000 километра. Напълно електрическите субкомпактни джипове овладяха теста, известен още като „хипермилинг“, с лекота до напълно изтощена батерия след 1,018 км, 1,024 км и 1,026 км. По отношение на капацитета на батерията от 64 кВтч всеки тестов автомобил постави и друг рекорд, тъй като консумираната мощност на автомобилите от 6,28 кВтч / 100 км, 6,25 кВтч / 100 км и 6,24 кВтч / 100 км е доста под стандартната стойност от 14,7 кВтч / 100 км, определена от WLTP.

Трите тестови автомобила KONA Electric са на 100% серийни SUV-a, когато пристигнаха в Лаузицринг, което съответства на обхват от 484 километра според стандарта WLTP. В допълнение, трите градски SUV със 150 KW / 204 к.с. са управлявани от редуващи се шофьори по време на тридневното им тестване, а системите за помощ на автомобилите не са използвани. Тези два фактора също са важни предпоставки за значението на гамата на Hyundai. Dekra, експертната организация, която ръководи Лаузицринг от 2017 г., гарантира, че всичко вървеше по план при успешния опит за запис на ефективност. Инженерите на Dekra се увериха, че всичко върви гладко, като следяха използваните автомобили и водеха запис за всяка от 36-те смени на шофьорите.

Енергоспестяващото шофиране като предизвикателство

Тъй като никой друг производител не е предприел такъв практически тест, предварителните оценки бяха съответно предпазливи. Техниците на Hyundai, работещи с Тило Клемм, ръководител на Центъра за след продажбено обучение, бяха изчислили теоретичен пробег между 984 и 1,066 километра за симулирано шофиране със средната скорост на движение в рамките на града. Това беше предизвикателство за екипите, защото шофирането по енергоспестяващ начин изискваше концентрация и търпение през лятното време.

Три екипа се състезаваха един срещу друг в Лаузицринг: екип от тестови шофьори от известното търговско списание Auto Bild, един с техници от отдела за продажби на Hyundai Motor Deutschland и друг екип, състоящ се от членове на пресцентъра на компанията и отдела за маркетинг. Въпреки че използването на климатик не беше забранено, никой от екипите не искаше да поеме риска поради факта, че климатизирано задвижване с външна температура до 29 градуса по Целзий може да стопи решаващи километри пробег. По същата причина развлекателната система на KONA Electric остана изключена навсякъде, като наличната мощност се използва единствено за задвижване. Остана включена само дневната светлина за шофиране, за да се спазят законовите изисквания за движение по пътищата. Като гуми бяха използвани стандартните гуми с ниско съпротивление при търкаляне на Nexen Nfera SU1 в размер 215 / 55R17.

Средната скорост на отборите след над 1000 километра разстояние беше между 29 и 31 км / ч. Въпреки че това на пръв поглед може да звучи бавно, трябваше да се постигне при типични условия за движение в градовете, включително часовете на пик и смяна на светофара, както и в зоните от 30 км / ч на жилищните райони. „С този тест KONA Electric демонстрира потенциала си като ефективен и екологичен лайфстайл SUV“, казва Юрген Келер, управляващ директор на Hyundai Motor Deutschland GmbH. „Това доказва неговата пригодност за ежедневна употреба и показва, че що се отнася до нашите електрически превозни средства, тревожността за пробег с едно зареждане на батерията трябва а да е минало.“

Изключително надежден индикатор за ниво на заряд

Вечерта преди рекордното тестване, състоянието и на трите модела KONA Electric бяха проверени и претеглени от инженерите на Dekra. В допълнение, експертите сравниха одометрите и запечатаха интерфейса на бордовата диагностика, както и предпазния капак под арматурното табло и над товарния капак в предната броня, за да изключат всякакви манипулации на резултата. Тогава започна почти 35-часовото пътуване. Тогава електрическият флот на Hyundai внимателно се движеше по нея, шепне тихо. Нещата стават оживени по време на смяна на водачите, когато теми като настройките на круиз контрола, дисплея на текущия разход на гориво на бордовия компютър и най-добрият, т.е. най-ефикасният начин за приближаване до кривите на пистата с дължина 3,2 километра, стават оживени.

В ранния следобед на третия ден на дисплея се появиха първите предупреждения от автомобилите. Ако капацитетът на батериите падне до под осем процента, бордовият компютър на Hyundai KONA Electric препоръча превозното средство да бъде включено към мрежата за зареждане. Ако оставащият капацитет на батерията спадне до само три процента, те ще преминат в авариен режим, с намаляване на пълната мощност на двигателя. Това обаче не се отрази на шофьорите и с три процента остатъчен капацитет превозните средства все пак успяха да изминат повече от 20 километра при своето ефективно каране.

Клиентите са убедени в KONA Electric

„Мисията за пробега показва, че високоволтовите батерии и силната електроника на KONA Electric се хармонизират много добре“, казва Хуан Карлос Куинтана, ръководител на пресконференцията на Hyundai Motor Deutschland. „Показателно е също, че и трите тестови автомобила постигнаха почти еднакъв брой километри.“

Друга важна констатация по време на теста беше, че индикаторът за ниво на заряд на Hyundai KONA Electric е много надежден и отчита процентите според стила на шофиране. При нулев процент колата продължава да се движи няколкостотин метра, след това се остава без мощност и накрая спира с малко поклащане, защото електрическата ръчна спирачка се активира от съображения за безопасност.

„Поздравявам всички, които участваха в тази мисия, която доказа, че нашата KONA Electric е достъпна и високоефективна“, казва Майкъл Коул, президент и изпълнителен директор на Hyundai Motor Europe. „Този ориентиран към лайфстайла автомобил съчетава атрактивния дизайн на компактен всъдеход с предимствата на екологично чистия автомобил. Това означава, че всеки клиент на KONA Electric ще закупи превозно средство с редица технологии, които остават подходящи за ежедневна употреба. "

Hyundai KONA Electric е най-продаваният електрически модел в Европа на Hyundai

Резултатът е подкрепен от разширяването на производството на KONA Electric в чешкия завод на Hyundai Motor Manufacturing (HMMC) в Ношовице, Чехия. HMMC произвежда електрическата версия на компанктния SUV от март 2020 г. Това дава възможност на Hyundai значително да намали времето за изчакване на новите електрически автомобили. И това вече беше възнаградено от клиентите. С почти 25 000 бройки, продадени досега през 2020 г., той принадлежи към най-добре продаваните изцяло електрически модели и е най-продаваният електрически вседеход в Европа.


 

© 2024 Hyundai. Всички права запазени.