IONIQ 5 спечели „Световен автомобил на годината “, „Световен електрически автомобил на годината“ и „Световен автомобилен дизайн“

13.04.2022
Сподели:
• Електрическият IONIQ 5 е отличен от World Car Awards на Международното автомобилно изложение в Ню Йорк и в трите категории, в които беше номиниран
• Иновативният кросоувър е първият от новата гама електромобили на Hyundai, базиран на специлизираната и усъвършенствана изцяло електрическа платформа E-GMP
• IONIQ 5 предвещава нова ера в дизайна на Hyundai с „Параметрична динамика“ и „Living Space“
• От старта си през 2021 г., IONIQ 5 спечели множество награди, включително „Автомобил на годината Германия“, „Автомобил на годината в Обединеното кралство“, „Автомобил на годината на Auto Express“ и „Електрически автомобил на годината на Auto Bild“
• Като доставчик на интелигентни решения за мобилност, Hyundai Motor планира да представи 17 модела електрически модела до 2030 г., включително модели на луксозна марка Genesis

Високо оцененият Hyundai IONIQ 5 спечели днес престижните световни награди за автомобили за 2022 г., като изцяло електрическият кросоувър беше обявен за „Световен автомобил на годината“, „Световен електрически автомобил на годината“ и „Световен автомобилен дизайн на годината“. Световните автомобилни награди разкриха резултатите на церемония, проведена на Международното автомобилно изложение в Ню Йорк (NYIAS).

IONIQ 5 беше признат от жури от 102 автомобилни журналисти от 33 страни по света. Иновативният електрически модел (BEV), което вече спечели множество международни награди, беше разглеждан заедно с 27 конкурентни модела, пуснати на пазара през 2021 г., като в крайна сметка спечели победа над останалите финалисти и в трите категории, в които беше номиниран.

IONIQ 5 е първият модел в специалната марка за електрически модели на Hyundai: IONIQ. Той използва напълно предимствата на иновативната електрическата глобална модулна платформа (E-GMP), за да предложи 800V, ултра-бързи възможности за зареждане от 10 до 80 процента зареждане само за 18 минути и изключително просторен интериор. Уникалната архитектура на IONIQ 5 означава, че осите могат да бъдат максимално отдалечени, осигурявайки много повече интериорно пространство от традиционните автомобили. Когато е оборудван със задвижване на две колела (2WD) и батерия до 77,4 кВч, максималният му пробег с едно зареждане ще бъде около 480 km, според стандарта WLTP. Неговите характеристики включват технологията Vehicle-to-Load (V2L), усъвършенствана свързаност и системи за подпомагане на водача, които предлагат най-доброто изживяване в автомобила.

„Истински сме горди да получим тези престижни награди, които признават таланта и упоритата работа на всички наши хора и бизнес партньори в Hyundai Motor Company. Нашата визия е да дадем възможност за прогрес за човечеството и това одобрение на нашия подход ще послужи за насърчаване на нашия ангажимент да превърнем тази визия в реалност“, каза г-н Джехун Чанг, президент и главен изпълнителен директор на Hyundai Motor Company.

Докато Hyundai Motor се превръща в доставчик на интелигентни решения за мобилност, компанията ускорява своята стратегия за електрификация, за да стане водещият производител на електромобили в света. Hyundai планира да представи 17 нови електрически модела до 2030 г., включително модели на луксозна марка Genesis, и се стреми да увеличи годишните глобални продажби на електромобили до 1,87 милиона единици до 2030 г.

Г-н Чанг добави: „IONIQ 5 представлява основно постижение за нас, тъй като ние сме пионери в ново поколение интелигентни решения за мобилност с нашите иновативни технологии на платформата E-GMP, изключителна динамика и смел подход към дизайна и пространството. IONIQ 5 направи силно впечатление на все по-екологично съзнателни потребители по целия свят и неговият успех подкрепя ускоряването на електрификацията на автомобилната индустрия. Темпото на промените в Hyundai ще продължи неотменно през останалата част от 2022 г., тъй като скоро ще добавим към нашата наградена гама IONIQ още модели.”

IONIQ 5 предвещава нова ера в дизайна на Hyundai, дефинирана от това, което дизайнерите на марката наричат ​​„Параметрична динамика“ с кинетични повърхностни детайли, подобни на бижу, определящи визуалната идентичност на моделите. Уникалният външен стил на кросоувъра се характеризира с изчистени, остри линии, които предават динамичното му присъствие на пътя и отличителни „Parametric Pixel“ LED фарове и задни светлини, които оставят трайно впечатление.

Интериорната тема на IONIQ 5 „Living Space“ използва пълното предимство на междуосието от 3000 мм, за да предложи невиждана досега подвижна централна конзола, която позволява на пътниците повече свобода на движение. Голяма част от материалите в интериора използват екологични материали и текстил, като еко обработена кожа, устойчиви влакна и био боя, които отразяват нарастващия интерес на потребителите към етични, устойчиви продукти.

„С IONIQ 5 се заехме да създадем ново изживяване за мобилност“, каза г-н СангЮп Лий, изпълнителен вицепрезидент и ръководител на глобалния дизайнерски център на Hyundai. „Този необикновен модел стана възможен благодарение на страстта и усилията на дизайнери и инженери, които разшириха границите на това, което е възможно във вътрешното пространство.

След световното си представяне миналата година, IONIQ 5 спечели престижни международни отличия, включително „Автомобил на годината Германия“ , „Автомобил на годината в Обединеното кралство“, „Автомобил на годината на Auto Express“ и „Електрически автомобил на годината на Auto Bild“. Моделът също така зае първото място на първите по рода си награди за най-добри автомобили на годината 2021/2022.

За „Световен автомобил на годината“ журито избра IONIQ 5 от първоначален списък с 28 автомобила, след това от трима финалисти. За да отговарят на условията за категорията, автомобилите трябва да се произвеждат в най-малко 10 000 бройки годишно, на цена под нивото на луксозните модели в съответните им пазари и да се продават на поне два големи пазара на поне два континента по някое време между 1 януари , 2021 – 30 март 2022 г.

За престижното отличие „Световен електрически автомобил на годината“ журито избра IONIQ 5 от първоначален списък с 11 претендента, след това от трима финалисти. За да отговарят на изискванията за категорията, превозните средства трябва да се задвижват само от един или повече електрически мотори, произведени в обем от най-малко 5000 единици годишно и да се продават на поне два големи пазара на поне два континента по някое време между 1 януари , 2021 – 30 март 2022 г.

За Световен автомобилен дизайн на годината групата от шестима експерти от Франция, Германия, Япония, Обединеното кралство и САЩ избра IONIQ 5 от всички претенденти, които се състезават в другите пет категории. Панелът прегледа всяко превозно средство въз основа на стил и иновации.

„Горди сме, че сме част от най-важният автомобилен конкурс на планетата“, каза г-н Марк Шиенберг, президент на автомобилното изложение в Ню Йорк. „Щастливи сме, че всички се върнаха на автомобилното изложение днес за обявяването на победителите на живо. Докато последните две години бяха предизвикателство за всички, клинетите на автомобили са готови да излязат и да изпитат всички невероятни нови превозни средства и технологии, които индустрията може да предложи. Поздравления и успех на всички финалисти!”
-край-

© 2024 Hyundai. Всички права запазени.