IONIQ 5 на Hyundai предефинира електрическата мобилност

19.02.2021
Сподели:
• Изцяло новият електрически IONIQ 5 CUV дебютира днес на онлайн световна премиера
• Дизайнът предлага нови преживявания, възможни само със специална BEV платформа
- Като духовен наследник на Hyundai Pony, първият сериен автомобил на компанията, подчертавайки 45-годишното пътешествие на Hyundai и гледайки напред към бъдещето
- Екстериорът постига уникални пропорции върху междуосие с дължина 3000мм, подчертавайки специфичната EV концепция
- Интериорът надгражда стандартите за комфорт и използваемост с равен под и универсална централна конзола
• Отразява ангажимента на Hyundai към екологично чисти автомобили, като използва екологични материали и вдъхновени от природата
• Осигурява висока динамика и свръхбързо 400 V и 800 V зареждане
• Предоставя функция Vehicle-to-Load (V2L), която може да превърне автомобила в зарядно устройство на колела


Днес дебютира IONIQ 5: новият изцяло електрически CUV на Hyundai по време на онлайн световно премиерно събитие. Като първият модел в новата марка IONIQ на Hyundai, посветена на изцяло електрически автомобили (EV), IONIQ 5 поставя еталон за предефиниране на начина на електрическа мобилност с футуристична концепция и иновативни функции.

IONIQ 5 е изграден върху специалната електрическа платформа на Hyundai, наречена Electric-Global Modular Platform (E-GMP), която позволява да има уникални пропорции като удължено междуосие. С E-GMP, IONIQ 5 предлага иновативен интериорен дизайн с екологични материали в много допирни точки, високи нива на комфорт и всичко това е съчетано с ултра бързо зареждане и функция Vehicle-to-Load (V2L), както и усъвършенствани функции за свързване и помощ на водача, които ще предлагат върховно изживяване в автомобила, като същевременно гарантират ненадмината безопасност.

„IONIQ 5 ще отговаря на начина на живот без ограничения, като активно се грижи за нуждите на клиентите през цялото им пътуване“, каза Thomas Schemera, изпълнителен вицепрезидент и главен маркетинг директор. „Това е наистина първият електрически автомобил, който предлага ново преживяване с иновативното използване на вътрешното пространство и модерните технологии.“

Нова ера при дизайна

Прогресивният дизайн на IONIQ 5 представлява отклонение от наложените стандарти, изследвайки нова свобода на дизайна, предлагана от специална платформа за EV автомобили. Като духовен наследник на Hyundai Pony, първият сериен автомобил на компанията, IONIQ 5 венчае 45-годишното пътешествие на Hyundai, за да стане част от начина на живот на клиентите, създавайки връзка между миналото към настоящето и бъдещето. Това е предефинирането на вечния дизайн, тема, която ще се разширява с нарастването на гамата на IONIQ.

Уникалният външен дизайн на IONIQ 5 се характеризира с вдъхновения от Hyundai Poly профил върху междуосие с дължина 3000мм. Това удължено междуосие изисква по-сложен подход за превръщане на тази нова пропорция в съвременна типология на EV.

Предната част на автомобила е оборудвана с първия капак на Hyundai, който минимизира наличието на фуги между панелите за оптимална аеродинамика. Предната броня е дефинирана от привличаща вниманието V-образна форма, включваща отличителни дневни светлини (DRL), които осигуряват светлинен подпис, уникален за IONIQ 5. Тези малки пикселовидни модули могат да бъдат намерени и в задната част на автомобила.

Отстрани дръжките на вратите се сливат с купето като автоматично излизат при нужда, за да се осигури изчистен дизайн и подобрена аеродинамична ефективност. Концепцията на дизайна на IONIQ 5 показва поредния пример за дизайна на „Параметрична динамика“ на Hyundai, видян за първи път на изцяло новия Tucson. Силната форма на С-колона, вдъхновена от концепцията 45 на Hyundai, дава на IONIQ 5 командно присъствие, ясно разпознаваемо от разстояние.

Аеро-оптимизираните джанти допълнително повтарят темата за дизайна и се предлагат в диаметър от 20“, най-големите джанти, монтирани някога на Hyundai. Те допълват съвършените пропорции на IONIQ 5, оптимизирани за E-GMP на Hyundai.

„Ново изживяване за мобилност от следващото поколение - това беше мисията от първия ден, в който стартирахме този проект, да гледаме напред към хоризонта, но да останем фундаментално Hyundai,“ каза SangYup Lee, старши вицепрезидент и ръководител на Hyundai Global Design Center . „IONIQ 5 е новата дефиниция за безвремие, предоставяща обща нишка, свързваща нашето минало с настоящето и бъдещето.“

Темата „Living Space“ преминава през целия интериор, най-вече въплътена от универсалната подвижна централна конзола, която може да се плъзне назад с цели 140 мм. Тя, заедно с равния под, където се съхраняват батериите, позволява по-голяма свобода на движение в автомобила.

IONIQ 5 е оборудван и с електронно регулируеми предни седалки. Седалките се накланят до оптималния ъгъл, предлагайки безтегловност за пътника. Hyundai намали дебелината на предните седалки с 30 процента, осигурявайки повече място за седналите на втория ред.

Много от неговите интериорни допирни точки - седалки, обшивка, облицовки на врати, под и подлакътник - използват екологични материали, като рециклирани пластмасови бутилки и естествена вълна, екообработена кожа с екстракти на растителна основа и био боя с растителни екстракти.

Клиентите могат да избират измежду девет външни цвята, включително пет вдъхновени от природата нюанси, ексклузивни за IONIQ 5. Интериорът има три цветови опции.

Мощно електрическо задвижване, подходящо за всеки клиент

IONIQ 5 се предлага с набор от мощни електрически конфигурации, които отговарят на нуждите на мобилността на всеки клиент, без компромиси с динамиката. Клиентите могат да избират измежду две опции за батерия: 58 кВч или 72,6 кВч, като и две разпределения на електрически двигатели, или само със заден двигател, или с преден и заден двигател. Всички варианти осигуряват изключителен електрически пробег и осигуряват максимална скорост от 185 км/ч.

В горната част на гамата електрически двигатели има опция за задвижване на всички колела (AWD), съчетана с батерия с капацитет 72,6 кВч, произвеждаща комбинирана мощност над 300 к.с. и 605 Нм въртящ момент. Тази конфигурация може да ускори от 0 до 100 км/ч за 5.2 сек.

Когато е оборудван със задно предаване (2WD) и батерия с капацитет 72,6 кВч, максималният пробег на IONIQ 5 ще бъде около 470 ~ 480км*, в съответствие със стандарта за хармонизирана лека процедура за тестване на леки превозни средства (WLTP).
*Това е предвидена стойност. Официалните данни подлежат на финално тестване.

Ултра бързо зареждане на батерията заедно с иновативната функция Vehicle-to-Load (V2L)

E-GMP на IONIQ 5 може да поддържа инфраструктури за зареждане 400V и 800V. Платформата предлага 800V възможност за зареждане като стандарт, заедно с 400V зареждане, без да са необходими допълнителни компоненти или адаптери. Системата за зареждане е първата патентована в света технология, която управлява двигателя и инвертора, за да увеличи до 800V съвместимост на зареждане.

Със зарядно устройство с мощност 350 кВ, IONIQ 5 може да зарежда от 10 до 80 процента само за 18 минути. Потребителите на IONIQ 5 трябва да зареждат автомобила само за пет минути, за да получат 100 км пробег, според WLTP.

IONIQ 5 предоставя и иновативна функция V2L, която позволява на клиентите свободно да използват или зареждат всякакви електрически устройства, като електрически велосипеди, скутери или къмпинг оборудване, превръщайки IONIQ 5 в зарядно устройство на колела.

Функцията V2L може да достави до 3,6 кВ мощност. Портът V2L се намира под седалките на втория ред и може да се активира, когато IONIQ 5 е включен. Втори V2L порт е разположен на порта за зареждане от външната страна на автомобила. Използвайки конвертор, клиентите могат да зареждат мощно електрическо оборудване. Външният порт осигурява захранване дори когато автомобилът е изключен.

Иновативна свързаност и помощ за водача за безопасност и удобство

IONIQ 5 безпроблемно интегрира усъвършенствани технологии за подобрено цифрово потребителско изживяване. Интериорът е доминиран от двоен напълно конфигурируем дигитален кокпит. Съставен от 12“ сензорен дисплей на развлекателната система и 12“ дигитален клъстер, който може да бъде персонализиран според нуждите на клиентите.
За първи път в Hyundai, IONIQ 5 разполага с дисплей с виртуална реалност (AR HUD), който по същество превръща предното стъкло в дисплей.

IONIQ 5 е оборудван и със следващото ниво на Hyundai SmartSense, усъвършенствана система за подпомагане на водача, осигуряваща най-високите нива на безопасност и удобство на пътя. IONIQ 5 е първият модел на Hyundai, който предлага Highway Driving Assist 2 (HDA 2). Други системи за подпомагане на шофирането включват усъвършенствана автономна аварийна спирачка (FCA), асистент за избягване на сблъсък с обекти в сляпото петно (BCA), интелигентен асистент за ограничаване на скоростта (ISLA), предупреждение за внимание на водача (DAW), асистент за дълги светлини (HBA) и др.

Очаквайте IONIQ 5 в мрежата на Hyundai България през втората половина на 2021 г.

© 2024 Hyundai. Всички права запазени.