Hyundai IONIQ 5 печели два поредни сравнителни теста на Auto Bild

29.03.2022
Сподели:
Hyundai IONIQ 5 печели два поредни сравнителни теста на Auto Bild
• IONIQ 5 празнува победа в два сравнителни теста на Auto Bild, най-голямото списание за автомобили в Европа
• Напълно електрическият Hyundai превъзхожда Mercedes EQB в четири категории в брой 09/2022: каросерия, задвижване, динамика и разходи
• IONIQ 5 продължи победната си серия в брой 12/2022 срещу Audi Q4 e-tron и Polestar 2, излизайки начело в категориите купе, комфорт, динамика и устойчивост
• От пускането си на пазара IONIQ 5 спечели други сравнителни тестове и десет награди „Автомобил на годината“

IONIQ 5 на Hyundai продължи победната си серия в два скорошни сравнителни теста на немското автомобилно списание Auto Bild. Редакторите на най-голямото европейско списание за автомобили обявиха напълно електрическия Hyundai за победител над Mercedes EQB в четири категории в брой 09/2022. Този тест също е публикуван в брой 04/2022 на Auto Bild Allrad. Междувременно IONIQ 5 също превъзхожда Audi Q4 e-tron и Polestar 2 в друг сравнителен тест от последния брой на списанието.

За да оцени електрическите автомобили (EV) в сравнителните тестове, Auto Bild използва седем категории: купе, комфорт, задвижване, динамика, свързаност, устойчивост и разходи. До 800 точки са налични за конкурентни модели.

В предишния сравнителен тест срещу Mercedes EQB, IONIQ 5 отбеляза по-висок резултат от Mercedes EQB по отношение на каросерията, задвижването, динамиката и разходите, като същевременно се изравни с конкурента по устойчивост. Напълно електрическият Hyundai зае първо място с резултат от 582 точки, като получи 20 точки повече от своя съперник.
„Hyundai IONIQ 5 предлага повече пространство, по-добри характеристики при шофиране и по-добра технология за зареждане от Mercedes EQB“, каза Auto Bild. „На всичкото отгоре той идва и със страхотни спирачки и изключителна гаранция.“

В последния сравнителен тест срещу Audi Q4 e-tron и Polestar 2, IONIQ 5 излезе начело в категориите купе, комфорт, динамика и устойчивост. Редакторите на Auto Bild присъдиха на модела 573 точки. Немското издание обяви IONIQ 5 за победител „за много пространство и оборудване, превъзходни характеристики на шофиране и електрическа система“.

Освен че триумфира в два скорошни сравнителни теста на Auto Bild, IONIQ 5 беше и най-добрият производител в сравнителния тест на Auto Zeitung на електрически SUV и CUV по-рано този месец. От пускането на модела преди една година, той също спечели десет награди „Автомобил на годината“ в Европа и беше финалист в Европейски автомобил на годината за 2022 г.

„Изпреварвайки силните конкуренти в два сравнителни теста от престижно издание като Auto Bild, Hyundai доказа още веднъж, че сме водещи по отношение на електрическата мобилност в Европа“, каза Андреас-Кристоф Хофман, маркетинг вицепрезидент на Hyundai Motor Europe. „Проектирахме нашия напълно електрически модел въз основа на нуждите на нашите клиенти и по този начин създадохме революционно електрическо превозно средство с просторен дизайн, най-висока динамика на пътя и иновативна технология за зареждане.“

Изразителен дизайн с много място
За предишния сравнителен тест, редакторите на Auto Bild похвалиха IONIQ 5 за ефектния му дизайн, който продължава и в интериора. „IONIQ 5 изглежда като италиански дизайнерски концептуален автомобил от 90-те, което Hyundai пренесе в настоящето.” Немското автомобилно списание продължи, казвайки, че IONIQ 5 е „още по-просторен от Mercedes EQB“.
Напълно електрическият Hyundai е първият модел, базиран на първата специализирана EV платформа на Hyundai Motor Group - Electric-Global Modular Platform (E-GMP). Благодарение на E-GMP, IONIQ 5 разполага с плосък под, плъзгаща се централна конзола Universal Island и просторна, плъзгаща се задна седалка за повече свобода на движение.

IONIQ 5 също така осигурява много товарно пространство. Клиентите могат да се възползват от 527 литра товарно пространство и до 1587 литра при сгънати седалки. Позиционираният отпред багажник предлага и до 57 литра допълнително отделение за съхранение.

Превъзходно задвижване за динамично пътуване
Конфигурацията на IONIQ 5, която Auto Bild използва срещу Mercedes EQB, беше версията с по-голямата батерия (72,6-кВч) и задвижване на всички колела. Със системна мощност от 305 к.с. и 605 Нм въртящ момент, IONIQ 5 ускорява по-бързо от своя конкурент, достигайки 185 км/ч с лекота.

Редакторите на Auto Bild предпочетоха динамиката на шофиране на IONIQ 5 пред тази на Mercedes EQB. „IONIQ 5 предлага забележително добро сцепление. Кормилното управление реагира директно, така че се чувства по-живо и пъргаво от Mercedes EQB.”

Във втория сравнителен тест журналистите на немското издание също по-голямата от двете батерии (72,6-кВч), а динамиката на шофиране на IONIQ 5 също беше предпочитана пред Audi Q4 e-tron и Polestar 2. „Мощността може да се дозира фино , докато регенерацията е регулируема. Режимът i-pedal работи особено добре. Това позволява на IONIQ 5 да се движи без усилие, като се използва само педала на газта – до спиране, по много приятен начин.”

Ултра бързо зареждане
Редакторите на Auto Bild аплодираха възможностите за зареждане на IONIQ 5 и в двата теста. Благодарение на мощността на зареждане от 220 кВ на неговата 800-волтова технология за ултра-бързо зареждане, IONIQ 5 може да се зареди от 10 до 80 процента само за 18 минути, което се сравнява благоприятно с неговите конкуренти. Mercedes EQB предлага само 100 кВ мощност на зареждане, като за зареждане на същото количество са необходими 32 минути. Polestar 2 предлага до 155 кВ, което съответства на време за зареждане от 35 минути. Междувременно Audi Q4 e-tron предлага максимална мощност от 135 кВ, което се равнява на 29 минути (от 5 до 80 процента). Освен това, по-малко от пет минути зареждане добавят до 100 километра пробег на IONIQ 5.

IONIQ 5 също може да се похвали с технология за двупосочно зареждане, известна като Vehicle-to-Load (V2L). V2L позволява на автомобила да зарежда други електрически уреди (110V / 220V), включително да зарежда други превозни средства навсякъде.

През втората половина на 2022 г. клиентите в Европа ще могат да закупят подобрен IONIQ 5 благодарение на представянето на моделната година 2023. Актуализираният IONIQ 5 ще бъде оборудван с нова батерия от 77,4 кВч и ще предлага серия от нови функции, включително дигитални огледала за обратно виждане и климатизация на батерията.
-край-

© 2024 Hyundai. Всички права запазени.