Hyundai IONIQ 5 е обявен за „Автомобил на годината“ в Германия за 2022 г.

25.11.2021
Сподели:
• IONIQ 5 печели финалния кръг на „Автомобил на годината“ в Германия за 2022 г.
• Напълно електрическият Hyundai надделява над Audi E-Tron GT и Porsche 911 GT3

Само половин година след лансирането си в Германия, IONIQ 5 на Hyundai е обявен за „Автомобил на годината“ за 2022 г. (GCOTY). Във финалния кръг на конкурса, напълно електрическият IONIQ 5 надделя над конкуренцията, като Audi E-Tron GT и Porsche 911 GT3.

На наградите GCOTY най-добрите модели за годината се конкурират помежду си в пет категории: „Компактни“, „Премиум“, „Луксозни“, „Нова енергия“ и „Динамика“. Международно жури от 20 автомобилни журналисти тества и оценява всеки модел по отношение на неговите характеристики. Като победител в класа в категорията „Нова енергия“, IONIQ 5 участва – и следователно спечели – финалния кръг.

„Hyundai IONIQ 5 не е просто изключителен електрически автомобил. За нас това е най-добрият модел за тази година“, казва Йенс Майнерс, инициатор и член на журито на „Автомобил на годината“. „Уникалната комбинация от дизайн, ефективност и удоволствие от шофирането на IONIQ 5 помогна на автомобила да спечели по всички критерии, без да показва никакви слаби места. В нашите очи концепцията за работа на IONIQ 5 и технологията на батерията са революционни. И въпреки че е на „Автомобил на годината“ в Германия за 2022 г., IONIQ 5 определено има глобална привлекателност.

„Получаването на тази награда на IONIQ 5 в такава силно конкурентна среда доказва, че сме успели да създадем изключителен автомобил, който се откроява сред своите конкуренти на европейския автомобилен пазар“, казва Майкъл Коул, президент и главен изпълнителен директор на Hyundai Motor Europe. „Освен това тази победа показва, че електрическите автомобили стават все по-подходящи за нашите клиенти в Европа. IONIQ 5 в момента е водещият модел в нашата стратегия за електрификация и засилва визията на Hyundai за мобилност с нулеви емисии."

Hyundai IONIQ 5: Нова ера на електрическа мобилност

IONIQ 5 е първият модел от новата линия на марката IONIQ на Hyundai. IONIQ 5 е изграден върху глобалната електрическа модулна платформа (E-GMP), платформата на Hyundai Motor Group, посветена на електрически автомобили. Клиентите могат да избират между две опции на батерии – 58 кВч или 72,6 кВч – и HTRAC задвижване на всичко колела или само на задните. Версията със задно задвижване и 72,6 кВч има максимален пробег от 481 километра с едно зареждане, според WLTP.

IONIQ 5 осигурява мощна динамика и ултра-бързо зареждане. Благодарение на своята технология за зареждане от 800 V, и двете опции за батерии могат да се зареждат от 10 до 80 процента само за 18 минути на станции за бързо зареждане. Клиентите могат да използват технологията Vehicle to Load (V2L) за зареждане на външни електрически удери по време на шофиране или паркиране, като лаптопи или скутери.

Както при всички модели на Hyundai, IONIQ 5 се предлага с водеща в индустрията петгодишна гаранция без ограничение в пробега. В допълнение към тази гаранция, батерията с високо напрежение също е покрита от гаранция от осем години или 160 000 километра.

© 2024 Hyundai. Всички права запазени.